Kontrolní hlášení - zase rentgen a bonusové testy (nejen) pro vegany

31.1.2017

Hlášení z dalších kontrolních testů je tady, dnes navíc i s bonusovými krevními testy (nejen) pro vegany, které si nechávám dělat vždy na první kontrole v roce. Pokud řešíte otázku, co všechno a proč si nechat z krve otestovat a hlídat, tak určitě čtěte dnešní blog.


Sotva jsem se vzpamatovala z velkých kontrolních testů v Olomouci, přišly Vánoce, Nový rok a s ním i další rutinní kontrolní testy v Havířově. Abychom měli zase nějaké to "vzrůšo" (ono ... ne že by se tam se mnou nudili, ale proč jí rovnou neudělat zase nějaké testy navíc, ať má o čem psát ...), dostala jsem za odměnu další rentgen. Takže zase ta samá písnička - ráno s časopisem a snídaní v kabelce do nemocnice odevzdat do sedmé ranní Krev roku 2017, čapnout žádanku, ztratit se ve spleti nemocničních chodeb (já vím, už bych to po těch letech měla umět i po slepu ale pořád to nějak úspěšně zapomínám :D ) a tradá na rentgenový photoshoot.





Dojdu k přepážce u radiodiagnostického oddělení, sednu si do židličky a s úsměvem sestřičce podávám žádanku. Chvíle napětí ... a ... už to jede! "Slečno, my Vás ale v databázi nemáme, jste tu poprvé?" V duchu se hlasitě rozesměju a sestřičce o vteřinu později oznámím, že už jsem u nich asi v inventáři, protože jsem tam za poslední rok byla hned několikrát. Stačilo pár klinkutí a heleme se, našla mě tam! Takže super, rentgen bude. Do toho sestřičce zazvoní telefon, s lehkou výčitkou v obličeji se omluví, že ho musí zvednout a tak si prohlížím kalendář vystavený za sklem. Když sestřička začne do telefonu polopaticky vysvětlovat: "no, a pak až tam dáš prádlo, otočíš knoflíkem na 40, tam jak je takový ten znak s oblečením a zmáčkneš start. A prášku dej asi jednu odměrku, to by mělo stačit.", neudržím se a místo pusy mám jeden velký zahnutý loupáček. Sestřička dotelefonovala a povzdechla si: "No, určitě to znáte. Chlap se rozhodl, že si potřebuje něco akutně vyprat." Obě se zasmějeme a já se ptám, co znamenají ta zvláštní písmenka na kalendáři za sklem. "Víte, že vůbec netuším? Jsem tu jen na záskok, ale už se na to snažím taky nějakou dobu přijít." No, nevadí. Třeba se to dozvím při dalším rentgenu. Snad za dlouho.

Rentgenová procedůra proběhla rychle, asi mám štěstí, že kam přijdu, tam mě hned táhnou do dveří. Ještě štěstí, že jsem tam byla tak brzy, neb sotva jsem vylezla zpátky na chodbu, už tam seděla pěkná řádka lidí. Dál už se nic super zajímavého nedělo. Tradičně jsem posnídala v čekárně hematologického stacionáře, přečetla si kus časopisu, povykládala si s panem doktorem o životě, o bylinkách, o zahrádce, o světě. Vzhledem k ne moc povedenému startu roku 2017 jsem byla vděčná za lehká témata rozhovoru a čisté výsledky jak krve, tak rentgenu. Souhlasila jsem s prodloužením intervalu mezi kontrolami ze 4 na 6 měsíců a cítila se díky tomuto "povýšení" jako velká holka. :) Ještě aby ne, vždyť už to jsou skoro 4 roky od diagnózy, to to letí. Šla jsem domů spokojená se svými výsledky a přistihla se, jak už to všechno pomalu beru jako samozřejmost.






Bonusové testy (nejen) pro vegany

Asi vám neuniklo, že jsem od stanovení diagnózy Hodgkinova lymfomu poměrně zásadním způsobem (jak pro koho) změnila svůj přístup (nejen) ke stravování. S tím se váže hned několik otázek, které relativně pravidelně dostávám. Na jednu z nich, a to schopnost pokrýt potřeby mého těla z hlediska všech vitamínů, minerálů a dalších látek na rostlinné stravě, vám dnes odpovím.

Protože jsem si sama nebyla jistá, zda mé tělo dostává opravdu vše, co potřebuje, nechávám si od roku 2015 dělat 1x ročně podrobnější krevní testy a rozhodně vám tento postup také doporučuju. Znám totiž hned několik lidí, kteří k této problematice přistupují stylem: dokud mě nic nebolí nebo se necítím nějak divně/nedobře, není důvod se tím zaobírat. A to se mi nelíbí. Ono totiž když už se začnete cítit divně, tak už můžete mít taky pěkně zaděláno na malér. Možná mi to vadí o to víc, že sama vím, jak jsem si dokonce nevědomky nevšimla některých příznaků Hodgkina a začala problém hasit, až když hořelo. A to určitě nechcete. Jeden píchanec ročně vás zas tak bolet nebude a ta krev, co vám vezmou vám taky určitě dlouho chybět nebude. :)

Jednou za dva roky máte nárok na preventivní prohlídku hrazenou pojišťovnou, v rámci níž můžete svého pratického lékaře požádat o komplexnější krevní rozbor zdarma. Buďte milí a pokuste se vyjednat co největší spektrum testovaných položek. Je však možné, že některé vám lékař odmítne provést, pravděpodobně proto, že je neposkytuje laboratoř, do které vzorky posílá. Pokud vám tedy provedené testy nebudou stačit, můžete se obrátit na jinou laboratoř a případně si testy doplatit, pokud to bude nutné. Stále mějte na paměti, že jde především o vaše zdraví.



*kartička velikosti vizitky se všemi testy, kterou nosím všude s sebou v peněžence. Tak je trošku umazaná, no. :)



Díky tomu, že jsem pod pravidelným dohledem hematologie, využívám ke svým každoročním testům vždy první hematologickou kontrolu v roce. Pěkně se mi to pamatuje a mám tak vyřešené dvě mouchy jednou ranou. Slyšeli jste totiž, jak nesnáším jehly a odběry krve, že? :) Sepsala jsem si všechny bonusové testy na papírek velikosti vizitky a nosím ho neustále v peněžence. Při odběrech ho vytáhnu, dám sestřičce, zamrkám jako kocourek ze Shreka a už mi to tam hezky všechno píše na žádanku. Je dobré si dopředu zjistit na stránkách nemocnice nebo laboratoře, kde vám testy budou dělat, jaké rozbory mají vůbec v nabídce. Některé mají totiž více názvů a tak se mi stalo, že při vyslovení přání o provedení testu na holotranskobalamin sestřička řekla, že ho pravděpodobně nedělají (mají na to tuším nějaké zaškrtávací tabulky na žádance) a já jsem pak až o několik měsíců později zjistila, že ho v nabídce mají, ale pod názvem aktivní vitamin B12 v séru. Ale kdo ví, třeba je to opravdu nějaký super nadstandard.

Abyste to měli všechno hezky pohromadě, vytvořila jsem tabulku všech testů, které si nechávám dělat já i s jejich zkratkou, abyste věděli co je co, až dostanete do ruky výsledky. V tabulce můžete vidět rozdíl mých výsledků, ke kterému vám následně ještě něco málo napíšu. Přidala jsem i mezní hodnoty, abychom to měli hezky kompletní.



látkazkratkamezní hodnoty30.11.201530.1.2017
vitamín B12S_VB12167 - 713 pmol/l218304
homocysteinS_HOMO5 - 12 µmol/l13,5910,2
vitamín DS_VD350 - 125 nmol/l---69
kyselina listová / folátyS_KLIS6,8 - 39,6 nmol/l13,6918,9
železoS_Fe12 - 30 µmol/l14,914,9
vazebná kapacita železaS_FeVK45 - 72 µmol/l59,4---
ferritinS_FERI10 - 200 µg/l---22
vápníkS_Ca2 - 2,75 nmol/l2,352,38
hořčíkS_Mg0,7 - 1 mmol/l0,850,81
sodíkS_Na132 - 142 mmol/l140142
draslíkS_K3,8 - 5,4 mmol/l4,13,9
chlorS_Cl97 - 108 mmol/l101101
fosforS_P0,7 - 1,5 mmol/l---1,14
albuminA_ALB35 - 53 g/l4646
celkový cholesterolS_CHOL2,9 - 5,2 mmol/l2,862,92
HDL cholesterolS_HDLC0,9 - 2,1 mmol/l1,261,48
LDL cholesterolS_LDLV1,3 - 3,01,391,26
triacylglycerolyS_TAG0,45 - 1,7 mmol/l0,580,5


V tabulce chybí jód, selen, zinek, kyselina methylmalonová (MMA) a holotranskobalamin (aktivní vitamin B12 v séru). První tři jsem si nechala testovat teprve teď v lednu, nicméně výsledky nebyly v době žádání o hodnoty k dispozici. Pokusím se je ještě zpětně vyžádat u pana doktora. Kyselinu methylmalonovou, která je lepším indikátorem hospodaření s vitamínem B12 v Havířově netestují a jak to bylo s holotranskobalaminem jsem vám už psala. A proč si nechávám otestovat tolik různých látek?

O problematice věrohodných zdrojů vitaminu B12 na rostlinné stravě slyšeli už pravděpodobně i ti, kteří se stravují konvenčně. Od nich mi totiž otázka na jeho suplementaci chodí nejčastěji. :) Jak to tedy s tím vitaminem B12 je? V rostlinné stravě se přirozeně nevyskytuje taková forma B12, kterou naše tělo esenciálně potřebuje ke svému fungování. Proto je vhodné tento vitamín suplementovat doplňkem stravy ve formě tabletek, kapek, spreje nebo injekčně. Je možné přijímat B12 i z potravin jím obohacených (fortifikované potraviny), jako jsou například cereálie nebo rostlinná mléka. Tady už to chce trochu počtů a myslet na B12 denně s každým jídlem, takže většina volí spíše možnost suplementace.

Naše tělo si umí vitamin B12 ukládat do zásoby a to až na několik let. Je tedy dost možné, že jste se již setkali s člověkem, který vám třeba tvrdil, že jí rostlinnou stravu už několik let, cítí se skvěle a žádný doplněk ve formě vitaminu B12 neužívá. Nezbývá mi, než mu tiše závidět jeho velké zásoby z let, kdy se stravoval konvenčně a pevně věřit, že až mu začnou docházet, stihne si toho všimnout včas a začne B12 doplňovat. Pěkný článek o B12 s vyjádřením zdravotnických pracovníků a veganských organizací si můžete přečíst třeba tady.

Jelikož samotný test vitamínu B12 nemá dostatečnou vypovídací schopnost o hospodaření těla s touto esenciální látkou (a to především u lidí, kteří pravidelně konzumují potraviny bohaté na neaktivní analogy B12, především řasy), je vhodné zažádat zároveň o test na homocystein, který (nejen) hladina vitaminu B12 přímo ovlivňuje. Kdybyste chtěli mít ještě přesnější výsledky, žádejte test na kyselinu methylmalonovou (MMA) a holotranskobalamin (aktivní vitamín B12), tyto dva však nedělají v každé laboratoři. Já jsem se asi půl roku po prvních testech rozhodla pro zahájení suplementace tohoto vitamínu, abych nezačala trpět na jeho nedostatek. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit vitamín B12 od Vitalvibe v kapkách, který je opravdu špičkový, nicméně poměrně drahý. Proto jsem se po jeho doužívání rozhodla zkusit vitamín B12 z lékárny a jsem zvědavá, jak velký rozdíl udělá.





Vitamín D je další z vitamínů, kterému bychom měli věnovat chvilku pozornosti. V našem podnebném pásmu je zcela běžné i u konvenčně se stravujících jedinců, že trpí na jeho nedostatek, především v zimním oobdobí, kdy je u nás sluníčka opravdu poskrovnu a chodíme zahalení od hlavy až k patě. Získáváme ho totiž z velké části díky působení UV záření B na naši holou kůži. A tak jsem se před letošní zimou rozhodla doplnit i tento vitamín, který navíc jako bonus přidává na dobré náladě a rovněž pomáhá vstřebávání vápníku a fosforu. Pokud tedy užíváte kalciové tablety (například Calcichew), tak možná ani nevíte, že spolu s nimi užíváte i vitamín D. :)

Dčko má rovnou několik "typů", z nichž nejlepší na vstřebání je vitamín D3, který se však v rostlinných zdrojích nevyskytuje, pokud je mi známo. Já jsem si pořídila špičkový vitamín D3 od Vitalvibe a až doma jistila, že je z lanolinu, tedy tuku, konkrétně z ovčí vlny. Dlouho jsem sama řešila, jestli si po doužívání seženu jiný typ vitamínu D, nebo zůstanu u tohoto, který mi velmi svědčí. Nakonec jsem dala přednost přírodnějšímu složení a vysoké kvalitě, takže si ten z Vitalvibe pravděpodobně pořídím znovu. Asi to ale bude za dlouho, protože ta lahvička je opravdu bezedná. Pokud byste někdo věděli o jiné, stejně kvalitní, přírodní a rostlinné značce, budu ráda za tipy!

Kyselina listová nebývá u veganů deficitní o nic víc, než u konvenčně se stravujících lidí, ba naopak jsou na tom vegani o něco lépe, pokud se nestravují výhradně junk foodem a jí pestrou škálu základních potravin a zeleniny, především té tmavé, listové. Na deficit by si měly dát pozor především těhotné ženy, neboť je tento vitamín nezbytně nutný pro správný vývoj miminka v bříšku.

Železo je dalším známým prvkem, který může být deficitní. Opět bych nedělala tlustou čáru mezi rostlinně stravujícími se lidmi a těmi, co jí všechno. Pointou zůstává, že železo je dalším z těch prvků, které bychom si měli hlídat a v případě jeho nedostatku (zpravidla označován jako chudokrevnost, nejčastější příčina anemie) situaci dál řešit. Pokud nejste v kritických hodnotách deficitu, zkuste nejdříve do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na železo a poté provést testy znovu. Pokud ani to nezabere, bude na místě suplementace. I zde je vhodné otestovat i vazebnou kapacitu železa a ferritin (bílkovina sloužící jako hlavní zásobní forma železa), tyto tři výsledky mají dohromady mnohem větší výpovědní hodnotu o hospodaření vašeho těla s touto minerální látkou. Stejný postup, jako u nízkých hodnot železa bych pak doporučila i u ostatních minerálních látek z tabulky i pod ní.





A jak to tedy dělám já? Už jsem v textu zmínila, že pravidelně suplementuju vitamín B12. Přes zimu jsem začala užívat vitamín D3, ve kterém prozatím pokračuju, ale hned jak bude venku na krátký rukáv, schovám ho asi do šuplíku a vytáhnu zase až v zimě. Posledním doplňkem v mém denním repertoáru je přírodní MSM prášek (organická forma síry), který užívám především pro podporu tvorby kolagenu, elastinu, keratinu a chrupavek. Ne nadarmo se mu říká minerál krásy a tak mám díky němu navíc jako bonus pevnější, hustší a lesklejší vlasy i nehty. A taky rostou jako z vody. :) Ostatní látky si zvládám dodávat ve stravě. A co doplňujete vy? Budu moc ráda, když mě doplníte!

PS: A pokud jste to zvládli dočíst až sem, zasloužíte si něco navíc! Po zadání kódu hlavuvzhuru v objednávkovém formuláři získáte slevu 7% na první nákup u Vitalvibe. Tak třeba vám to přijde vhod. :)

Vaše

I.❤


Komentáře