Operace PUSA

25.6.2016

Když se jednou podíváte na delší dobu do světa, chcete znova. Když to samé udělají i vaši sourozenci, je to už v rodině. A pak chybí jen jeden malý krok k vytvoření velkého tajného plánu s krycím názvem Operace PUSA.


Kdysi dávno se můj starší brácha vydal na prázdniny s kamarádem pracovat do USA nedaleko New Yorku jako plavčík v programu Work and travel. Vrátil se plný zážitků po třech měsících práce a téměř měsíci cestování, obohacen novou kulturou, zkušenostmi i nemalým finančním výdělkem. Když jsem se dostala na univerzitu, chytla jsem se příležitosti, vyprosila kontakt na zaměstnavatele u bráchy a jala se vyjednávat prázdninový džob pro mě a přítele. Psal se rok 2011, tenkrát měl brácha poslední možnost se znova takto do USA podívat a tak se nakonec rozhodl jet s námi. On podruhé, my poprvé. A bylo to báječné! Po práci jsme procestovali Havaj, viděli Pearl Harbor, surfovali na Waikiki beach a pak projeli téměř celé západní pobřeží Ameriky z Los Angeles po Route 66 do Las Vegas, Grand Canyon, Death Valley a tak. No co vám budu povídat, byla to vážně jízda.









Proto jsme se s přítelem rozhodli, že v roce 2012 tohle dobrodružství zopakujeme. Tentokrát jsme bráchu vyměnili za mou mladší sestru, která zrovna také nastoupila na univerzitu, vzali s sebou ještě dvě kamarádky a vyrazili. My dva podruhé a holky poprvé. Po tradičních třech měsících práce jsme odletěli na Floridu - Miami, půjčili si auto, pořádně to tam prozkoumali a pak podnikli autotrip přes Orlando, středisko NASA, Washington DC, Atlantu a přilehlé zajímavosti zpět do New Yorku.

V roce 2013 jsem však léto strávila místo práce v USA v nemocnici na kapačkách chemoterapie. Čeho je moc, toho je prostě příliš a tak bylo na čase přehodit životní výhybku. A když jsem nemohla já do Států, musely Státy za mnou - v létě mě přijely rozveselovat americké kamarádky, které podnikly cestu napříč Evropou. Strávily s naší rodinou krásné dva týdny, poznaly rodiče a my si slíbily, že se jednou zase v Americe sejdeme.






Protože se tou dobou blížily kulaté padesáté narozeniny obou našich rodičů, dostali jsme s bráchou a ségrou geniální nápad... to oni nám všem umožnili podívat se dvakrát v životě do Států a tak je řada na nás, abychom jim to, co znají z našich vyprávění, fotek a videí ukázali taky hezky naživo. Celý, vysoce utajený, plán jsme pojmenovali Operace PUSA - Parents In USA. Začali jsme šetřit a kout opravdu řádné pikle. Tohle totiž bude epický projekt! V roce 2015 se tedy do Ameriky na stejné pracovní místo podruhé podívala i má sestra a ještě před jejím odletem jsme našim uspořádali velkou oslavu, na které obdrželi od všech nejbližších příbuzných a zejména nás tří "dětí" dárek v podobě třítýdenní cesty do Spojených států s naším osobním průvodcováním :). Vzhledem k našemu věku jde taky pravděpodobně o poslední takovou rodinnou dovolenou, proto má pro nás všechny mimořádný význam. Postupně jsme rodičům začali odhalovat podrobnosti a první zděšení rychle vystřídalo nadšení a velké těšení na výjimečný výlet.

Čeká nás téměř pětidenní pobyt v New Yorku, poté dvoudenní návštěva městečka Hope v New Jersey, kde jsme pracovali, aby na živo viděli, jak to v parku chodí. Neminou nás setkání se starými známými tvářemi ani party v pizzerii, jako tenkrát. Pak se vydáme zpět do New Yorku, kde naskočíme na autobus směr Washington DC, pokoukáme nutnosti typu Bílý dům, Capitol, Washingtonův monument a další a strávíme zde Den nezávislosti. Po dvou dnech chytneme letadlo směr Los Angeles, přeletíme Státy, užijeme si 4 dny v LA, půjčíme si auto a podnikneme více než týdenní okružní jízdu po Route 66 do Las Vegas, Grand Canyon, Death Valley. Těší se na nás i San Francisco a když zbude trocha času, tak dáme i San Diego. No prostě taková normální cesta napříč Amerikou. :)






Kdo mě znáte, určitě víte, že se na mě celý život lepí veselé příhody. Zjistila jsem, že to asi máme v rodině, takže pokud by vás zajímaly nějaké osobnější zážitky, mrkněte na cestopisy mého bráchy, který vás provede těmi nejstěžejnějšími momenty celé této Operace. No a protože je tento výlet mou první cestou do zahraničí od doby, co se mi život převrátil naruby, rozhodla jsem se toho samo sebou využít a pojmout to jako velký (nejen) nutriční experiment. Budu pro vás testovat poměrně velké množství různých udělátek od přírodních opalovacích krémů, šamponů, odličovačů i dekorativní kosmetiky přes ekologické pratelné odličovací tampony, barefoot boty až po rostlinné stravování v letadle, na cestách, v hotelech, velkoměstě i uprostřed ničeho. Pokud by vás zajímalo něco konkrétního, určitě mi napište a já se pokusím to zrealizovat. :)Tak nějak tuším, že budu mít materiálu na hodně dlouhou dobu ...






Tak. Teď už víte, co to ta Operace PUSA vlastně je. Je o vůli, o touze plnit sobě i ostatním sny. O schopnosti držet pospolu, o přátelstvích napříč zeměkoulí, o třech dětech, co vzali své rodiče na výlet za velkou louži. Je o tom, že i přes všechny těžké chvíle (a i díky nim), které tomuto cirkusu předcházely, jsme drželi pohromadě a nevzdali se. A dnes, dnes si plníme náš velký sen.

Vaše

I.❤


Komentáře