Sonnentor - tady roste radost!

3.8.2016

Sonnentor, to není jen tak ledajaký bio čaj, koření a další spousta vymazlených produktů. Tohle je závislost! A protože mám ráda projekty, které jdou mnohem dál, než jen za značku bio, dám za Sonnentor ruku do ohně. Proč? Jen čtěte dál ...


Už je to snad celá věčnost, co jsem od kamarádky dostala k Vánocům svou první krabičku čajů s nápisem Poznávací sada "Ochutnej". A tak jsem ochutnala a Sonnentor si oblíbila hned na první doušek. Ne počkat! Ještě dříve! Už při rozbalování krabičky jsem si nemohla nevšimnout zvláštního loga s ruličkou a trojlístkem. Pod ním stála, pro mne velmi zásadní, slova:

"folie a sáček je vyroben z obnovitelných zdrojů. KOMPOSTOVATELNÉ."

Už chápete, co myslím tím, když říkám, že jdou mnohem dál? Mají celou svou myšlenku opravdu krásně vyladěnou. A můžu směle pokračovat. Na zadní straně propagačních letáčků se dočtete:

"My ze Sonnentoru se chováme odpovědně k životnímu prostředí nejen při pěstování bylinek a používání recyklovaných materiálů, ale také při tisku jednotlivých propagačních tiskovin. Proto používáme papíry certifikované organizací FSC, která podporuje environmentálně odpovědné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů celého světa, a tím napomáhá chránit mizející, ohrožené a devastované světové lesy."






"SONNENTOR s.r.o. je česko-rakouská firma, která se zabývá převážně výrobou bio-čajů a bio-koření z toho nejlepšího, co v přírodě najdete. Již třetí desetiletí působí SONNENTOR na českém trhu s biopotravinami. Patří mezi průkopníky kontrolovaného ekologického zemědělství v České republice. Hlavní ideou firmy je hluboká, dlouhodobá a oboustranně výhodná spolupráce obchodní a zpracovatelské společnosti spolu s biopěstiteli. Základním motivem je zpracování a výroba produktů z kontrolovaného ekologického zemědělství – jakožto jediná možná alternativa průmyslovému velkozemědělství se všemi jeho problémy, jako jsou nadprodukce, potravinové skandály, týrání zvířat, znečištění biosféry a genové manipulace. Společnost SONNENTOR žije myšlenkou trvale udržitelného rozvoje a v jejím duchu také jedná. Kromě aktivní podpory ekologického zemědělství a zpracování bioproduktů oživuje tzv. „brownfields“, což znamená, že revitalizuje staré výrobní areály, které přestaly plnit původní funkci, pro kterou byly v dřívějšku postaveny a vnáší do nich nový život. Nestaví tedy na „zelené louce“ a nezabírá tak další zemědělskou půdu."

"V současnosti firma úzce spolupracuje s přibližně 30 biofarmáři z celé České republiky, zaměstnává 100 zaměstnanců a ve spolupráci s mateřskou firmou v Rakousku vyváží zboží do více než 50 států po celém světě. 25% produkce je určeno pro místní trh, který zahrnuje i Slovensko, Polsko, Maďarsko, Pobaltské republiky a Ukrajinu."



*staženo z oficiálních stránek firmy Sonnentor



Moc ráda se chodím občas schovat do modrého domečku na Šilingrově náměstí v Brně. Ne, nespletla jsem si článek. Ten modrý domeček je totiž podniková prodejna Sonnentoru a najdete tam téměř celý jejich sortiment v plné kráse. Hned při vstupu na mne vždy dýchne nepopsatelná atmosféra naprostého klidu a pohody. Balzám pro duši, zejména v pochmurném počasí nebo předvánočním shonu. V zápětí už mám v ruce kelímek s ochutnávkou čaje dne od paní prodavačky, která je vždy vlídná, usměvavá a zná snad všechny produkty nazpaměť i pozadu. To se vám jinde jen tak nepoštěstí. Není den, kdy bych z modrého domečku odcházela s prázdnou, to se jednoduše nedá! Ať už na počkání nádherně zabalené krabičky, které jste sami vybrali svým milovaným, nebo doplnění zásob do kuchyně, ono se vždycky něco najde. :) Protože se u mě Sonnentor zabydlel, využívám svou Sluneční zákaznickou kartu, o kterou si určitě řekněte u pokladny. A jako milou pozornost navrch mi milá paní prodavačka vždy do papírové tašky přibalí i porci libovolného čaje na ochutnání. V této prodejně se jednoduše vždy cítím mimořádně!

Pokud ale nemáte cestu kolem a po Sonnentor produktech toužíte, najdete je v každé dobré zdravé výživě a spoustě dalších prodejen. Seznam všech prodejních míst najdete zde.






Dnes za mnou přijela do Brna ona kamarádka, co mě kdysi podarovala mou první krabičkou Sonnentor čajů. Jen tak mezi řečí mě při procházce po Petrově napadlo, zda už někdy byla v modrém domečku. Negativní odpověď znamenala jediné - tam ji musím vzít! A protože jsme to měly po cestě, strávily jsme tam příjemnou chvíli a opět se neubránily nákupu. Jak jinak, je to jednoduše nemožné. V obchůdku jsem ji okamžitě vzala ke krásnému, dřevěnému a hlavně úplně plnému regálu s kořením a ukázala prstem na malou krabičku se slovy:

"Tak tohle ROZHODNĚ musíš mít!!! Je to pravá skořice mletá, druh Cejlon a je to ta nejlahodnější, nejsladší a nejvoňavější skořice ze všech, co jsem kdy ochutnala! Žádný ostrý ocásek a štiplavá chuť. To dělá skořice cassia, která se běžně prodává v obchodech a často i klamavě prodává pod označením pravé cejlonské skořice. Sypu si ji úplně všude, kde to jen jde a nemůžu se jí nabažit. Nosím ji s sebou v lehké krabičce, abych ji mohla dát ochutnat všem, které potkávám a každý je z ní nadšený. Z téhle skořice si jednoduše sedneš na zadek!"

A tak si ji koupila, jako obrovské množství dalších mých přátel a teď už si ji určitě sype kam to jen jde. :)



*Skleničky a polepy nejsou původní, ty jsou DIY a to proto, že se mi s nimi rychleji pracuje, než s originálními obaly Sonnentor. Ty však mají také překrásné balení A v horní levé části můžete vidět plechovku bez víčka s mou oblíbenou cejlonskou skořicí :)



Takto bych mohla brát koření za kořením a na každém najít tisíc důvodů, proč zrovna Sonnentor. Zkuste třeba majoránku, nové koření nebo i obyčejný pepř. Budete zírat a taky se zalizovat! A ty barvy ...


Jaké tedy mají v Sonnentoru požadavky na kvalitu?

"SONNENTOR byliny & koření jsou našimi pěstiteli šetrně a v určitých dnech sklízeny, šetrně sušeny (teplota nepřesahuje 40 °C) a ručně baleny do sáčků. Velký podíl listů je znamením intenzivní práce. Tyto vyšší výkony pocítíte v čajích i dalších produktech. Celé listy zaručují svěží a plné aroma, tím zůstanou obsaženy přírodní éterické oleje. Teprve bezprostředně před použitím můžete bylinky nalámat na menší části."

No řekněte, radost používat takové produkty, no ne? A tak jsem je postupně zabudovala do své kuchyně a teď už na vaření používám výhradně koření od Sonnentoru. Mňam!






Asi jste pochopili, že tato značka mi jednoduše učarovala a to právem! Všem vám proto doporučuji: Vyzkoušejte, neprohloupíte! Až se ponoříte do prvních doušků čaje nebo sousta jídla připraveného s kořením této značky, pochopíte. A budete chtít ještě víc! V tuto chvíli přichází na řadu jejich další trumf a tím je možnost zážitkové exkurze přímo v jejich skladech bylin a výrobě čajů. A protože se nachází co by kamenem dohodil od Brna, tedy v Čejkovicích u Hodonína, byla jsem tam. A bylo to nepopsatelné! Proto si tam určitě zajeďte a vemte s sebou i děti, budou určitě nadšené. V areálu najdete i Bylinkovou zahradu sv. Hildegardy a Vyhlídku na výsluní. No, a pokud k tomu máte rádi dobré jídlo, muziku a prima den se spoustou dalších milovníků produktů Sonnentor, tak to určitě nemůžete chybět na tradičních Čejkovických bylinkových slavnostech, letos konaných v neděli 4.9. Třeba se tam potkáme :)







Co říct závěrem? Lidé ze Sonnentoru to svou filosofií asi vystihnou nejlépe:

"My ze Sonnentoru pevně věříme tomu, že v přírodě jsou skryty ty nejlepší recepty na krásný a dlouhý život. Pro to pracujeme a z toho žijeme. A věříme též, že kontrolované ekologické zemědělství je jedinou alternativou k následkům zemědělských monokultur a nadprodukce. Koloběh, který se zas a znova vrací, neustále se obnovující život, to je náš základní princip. Tak jako platí žít a nechat žít, je nezbytné pro dlouhodobé soužití vzájemné uznání a respekt. Vše musí být v rovnováze, aby mohla radost stále růst ..."



Vaše

I.❤


*Citované texty byly převzaty v plném znění z oficiálních stránek firmy Sonnentor.

Komentáře