Veganem v USA - New York

1.7.2016

Když cestujete se dvěma lidmi, kteří mají rádi maso, třetím, který je tak napůl a dá si, co zrovna je a čtvrtým, který už si vědomě vybírá, jestli si dá večeři s ostatními nebo se mnou (rozuměj bezmasou, bezmléčnou a pokud možno rostlinnou), bývají nákupy jídla a stravování celkově docela legrační.


O to větší výzva pro mě tohle naše cestování je. Zbytek rodiny mě plně respektuje v mých stravovacích návycích, za což jsem neskutečně vděčná a už ví, co tak plus mínus jím. Občas mě i upozorňují na zajímavé restaurace a obchody s chutně vypadajícím rostlinným jídlem. Protože jsem však v menšině, platí u mě heslo: vždy připraven. Mám proto u sebe vždy své jídlo v krabičce pro případ, kdy si ostatní dají něco, po čem já netoužím a díky tomu můžu stále držet krok a jíst s nimi.






V New Yorku jsme strávili uplynulých pět dní. Bydlení přes Airbnb nám umožnilo připravit si velkou část jídla doma, abychom měli více času ukázat rodičům co nejvíce zajímavostí. První den po příjezdu jsme proto prozkoumali okolí a k mému potěšení (bohužel však omylem :D), zabloudili do menšího supermarketu s velkou nabídkou bioprodukce a ovozelu převážně od lokálních dodavatelů. No co vám budu povídat, byla jsem v ráji. Zbytek posádky však mé nadšení moc neopětoval a tak jsem neměla dostatek času udělat nějaké fotky a pořádně prozkoumat veškerou nabídku sortimentu.

Musela jsem uvažovat rychle. Popadla jsem proto velkou pixlu s jemnými ovesnými vločkami, trs banánů, pytlík rýže, pytlík čočky, cibuli, konzervu fazolí a rajčatové kousky ve vlastní šťávě dochucené bylinkami a kořením. K mému potěšení sestra přibrala i jablka a nějaké broskve a završily jsme to krabičkou sezamu.

Každý den jsem proto měla na snídani ovesnou kaši s ovocem a sezamem, stejně tak s sebou do krabičky. První večer máma vařila pro ostatní špagety, tak jsem si z nich odebrala a dala si je s mexickými fazolemi, které mi zbyly i na druhý den. Balada. Další hlavní jídlo jsem vytvořila z rýže, restované cibulky, mražené zeleniny, trochy tofu, koření a žampionů. Smíchat dohromady a je to. Já tomuto jídlu říkám rizoto, i když vím, že to pravé, italské, vypadá naprosto jinak. Podobnou mňamku jsem si nachystala i poslední den. Zbyla mi trocha zeleninové směsi s žampiony, přidala jsem proto ještě další zeleninu, cizrnu z plechovky a bylo vymalováno. V batohu se mi každý den schovávaly i nějaké banány a jablka, kdyby na mě náhodou přišel nečekaný hlad.






Pokud plánujete výlet do New Yorku, tak vás určitě uklidním, tohle místo je doslova mekka příznivců rostlinné stravy. Spolehněte se na to, že vegetariánské jídlo najdete v podstatě všude a když nebude v nabídce nic čistě veganského, stačí si říct při objednávce o přípravu bez živočišných produktů. Celkově jsem se zde setkala vždy se špičkovým proklientským přístupem, ze kterého by si Česká republika určitě měla vzít příklad. Pokud tedy vyslovíte své přání s úsměvem na rtech, pravděpodobně na talíř dostanete jídlo přesně podle vašich nejtajnějších představ. V každém, i menším supermarketu jsou samozřejmostí rostlinná mléka, sýry, tofu, povětšinou i tempeh a za studena lisované ovocné šťávy a koktejly balené v lahvích podobně jako třeba české Ugo. Tady jsem si oblíbila značku Naked, která má ve většině případů moc pěkné složení. Takže když už nic, tohle seženete opravdu všude.






Další možností jsou podniky, které přímo nabízí zdravější varianty jídel a to jsem teda vážně kulila oči, kolik jich tu je! Konečně jsem měla pocit, že i já si můžu vybírat z velké nabídky možností a můžu se spolehnout na to, že když nebudu mít u sebe vlastní jídlo, určitě se zvládnu v klidu najíst i venku. Amerika jde do sebe, to jde cítit na každém rohu. Vyrostlo zde spoustu juice - smoothie barů, salátových barů, bister s důrazem na čerstvě připravené jídlo z těch nejlepších surovin. Evidentně už tady taky mají dost všech těch aditiv, éček a chemie v jídle. Stejně tak, jako na každé ulici stojí pouliční stánky s hot dogy, parkují vedle nich stánky, ve kterých vám na místě odšťavní ovoce a zeleninu nebo vyrobí koktejl. Dokonce si můžete za příplatek přidat i protein nebo bohatou variaci superpotravin od chlorelly přes mladý ječmen až po chia semínka.






Všimla jsem si v podnicích jedné zajímavé věci - uvádějí u každého jídla jeho kalorickou hodnotu a někteří dokonce i obsah makroživin. Tyto informace bych rozhodně uvítala i u nás, člověk si alespoň uvědomí, kolik toho za den doopravdy spořádá. Začala jsem rovněž pozorovat lidi během obědové pauzy a zjistila, že spousta z nich si dává obědové zeleninové saláty. Když naproti mě v přístavu na lavičkách seděli tři mladí manažeři a evidentně s chutí si dopřávali kopec zeleně, musela jsem si je, samosebou těžce na tajňačku jako správný paparazzi, vyfotit. Pro mě nevídané. Hodně lidí si rovněž nosí jídlo do práce předpřipravené v krabičkách a obědvají na vzduchu různě po venku. Z vlastních zkušeností vím, že se takto dá ušetřit nemalý peníz, zejména tady v New Yorku.






Právě se přesouváme směrem do místa, kde jsem kdysi pracovala, místa, kterému ne nadarmo říkám Real middle of nowhere. :) Ano, regulérní obchod s potravinami byste tu hledali jen velmi, velmi těžko. Jak si s touto výzvou poradím? Čtěte brzy v dalším díle Veganem v USA - uprostřed ničeho ...

Vaše

I.❤


Komentáře