Cizrnová pomazánka aka hummus



Receptů na oblíbenou blízkovýchodní pochoutku - cizrnovou pomazánku, známou také pod názvem hummus, je snad nekonečné množství. Každému chutná trošku jiná, více kyselá, více mastná, hustší nebo třeba pikantnější.


Já jsem si oblíbila variaci s restovanou cibulí a česnekem, na kterou nedám dopustit. Učím ji už několik let na kurzech, nosím na návštěvy, oslavy a hlavně si ji doma často připravuju pro sebe, jen tak na svačinu, večeři, nebo jako multifunkční základ na omáčky.

Když nejsem zrovna superlíná orestovat tu trochu cibule a česneku, je tato verze hummusu mojí první volbou. Vážně to stojí za to! Zkuste ji dneska se mnou a dejte mi vědět, jestli i vás přesvědčí vytáhnout pánev a rozpálit plotnu.






Ingredience


Postup


TIP č.1: Já nejraději používám tahini značky Natural. Je více tekuté a chuťově jemnější, než většina ostatních, které jsem zatím ochutnala. Pravdou ale zůstává, že na blízkém východě byste s touto chutí tahini vůbec nepochodili.

TIP č.2: Pokud se vám nechce pracně umývat mixér po přípravě této dobroty, naplánujte si výrobu pomazánky na dobu, kdy budete chystat oběd. Pomazánku z mixéru vytáhněte a uskladněte, trochu nechte v mixovací nádobě, dolijte vodu a rozmixujte. Pro jemnější a více "smetanovou" chuť můžete při mixování přidat ještě malou hrst kešu oříšků. Vznikne vám omáčka, kterou stačí prohřát na pánvi na restované cibulce a máte dvě mouchy jednou ranou. Vymytý mixér i půlka oběda je hotová :)





Vaše

I.❤


Komentáře