Plněné žampiony



Přináším vám recept, který tentokrát není z mojí dílny, přiznávám. Stálo mě to několik pusinek a diplomatického jednání s mojí ségrou a jejím přítelem, abych mohla toto jejich lahodné dílo zveřejnit. No a vida, tady to máte!


Tak tuhle dobrotu jsem si oblíbila hned na první ochutnání už před několika lety. Vymyslela si ji moje ségra s jejím přítelem a pak tento recept jednou připravila, když jsme byli doma u našich. Nikdo z nás nečekal, že sklidí takový ohlas, že je bude tatínek vyžadovat skoro pokaždé, když má ségra přijet na víkend. A tak jsme je minulý týden chystali znovu, já popadla foťák a rychle to zdokumentovala. Tajemství těchto lahodných plněných žampionů budiž vyzrazeno. Chopte se tofu, jdeme na věc!

Věděli jste, že žampiony a houby obecně jsou jednou z několika rostlin, které přirozeně obsahují volný glutaman, tedy látku s chutí masového vývaru, jež je označována za pátou základní chuť - chuť umami? Jsou bohaté na riboflavin (vitamin B2), který pomáhá nejen při uvolňování energie z hlavních živin, dále jsou zdrojem kyseliny listové, vitaminu B1, niacinu, železa, draslíku, selenu, nebo třeba fosforu. Mají poměrně nízkou energetickou hodnotu, avšak na 100g v nich najdeme pěkné 3g bílkovin a tak nás výborně zasytí. Jsou však poměrně těžko stravitelné, a to kvůli obsahu chitinu. Z tohoto důvodu se nedoporučují konzumovat při onemocnění zvaném dna. Naopak jsou velmi vhodné pro diabetiky, neboť snižují potřebu inzulinu pro regulaci krevní glukozy. Mladé žampiony se dají jíst i syrové, výborné jsou například předem naložené a poté zamíchané do salátu. Ale o tom zase někdy příště.







Ingredience

(2 porce = cca 8 velkých žampionů)

Postup


TIP 1.: My jsme si na nakládání oblíbili uzené tofu, ale recept se dá připravit i s jakýmkoliv jiným, ochuceným i natural. Natural tofu je však nutné naložit minimálně přes noc. Zkuste před koncem pečení žampiony posypat troškou lahůdkového droždí, je to moc mňam!

TIP 2.: Když vám zbyde tofu směs, dejte ji k žampionům na pečící papír a opečte jen tak. Výborná je i na chlebu místo pomazánky.














Vaše

I.❤


Komentáře