Rudá záře



Sotva jsem tuhle šťávu připravila, vysloužila si hned několik jmen. A protože Bloody Marry by mohlo být dost zavádějící, zůstaneme u Rudé záře :). Je jednoduchá na přípravu, pouze ze tří dostupných ingrediencí a hotová je raz dva.


Jistě tušíte, že základem této šťávy je červená řepa. Už staří římané ji používali nejen jako běžné jídlo, ale také jako lék. Odtud se pak rozšířila dál do Evropy a u nás v Česku se stala hojně konzumovanou plodinou (taky vám rodinní příslušníci, jež zažili válku, vykládají, jak už řepu nechtějí ani vidět? :) ).

Já jsem řepu vždycky znala jen ze školní jídelny ve formě kyselého sterilovaného salátu, se kterým jsem pokaždé zápasila a nakonec měla víc na tričku než v puse. Když jsem onemocněla, začala jsem řepu pro její zdravotní účinky pít v kombinaci s dalším ovozelem každé ráno. Nejdříve to bylo utrpení, na moje řepové začátky mám opravdu vtipné vzpomínky. Zvládla jsem šťávu vypít jen se zacpaným nosem a na čerstvém vzduchu na balkoně :D. Prostě řepou nepolíbená. Odměnou mi vždy byly perfektní krevní testy a taky trocha sladké ovocné šťávy, kterou mi vždycky máma za odměnu po vypití řepy připravila. Postupně jsem se naučila vyladit chuť šťávy a taky si na řepu zvykla. Teď ji piju jen tak pro radost a dokonce mám na ni chuť!

Wikipedia praví: Červená řepa obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku. Teď už na tu řepu určitě musíte mít taky chuť. :)






Ingredience

(1 porce, cca 500ml)

Postup


TIP: Pokud ze začátku nezvládáte takové množství řepové chuti, začněte s menší dávkou řepy a postupně navyšujte. Pití si zpříjemníte i tak, že suroviny odšťavníte vychlazené, pak se pije mnohem lépe. Na mě je teď už třeba tato šťáva moc sladká a dávám si proto do ní méně jablek. Je to o zvyku.

UPOZORNĚNÍ: Řepa má tendenci lehce obarvit moč i stolici do růžova/ červena. Nelekejte se proto, jde o přirozený jev, který zase brzy zmizí. :)








Vaše

I.❤


Komentáře