Šťáva z melounových slupek



Milujeme s Ondrou melouny a jelikož je právě jejich sezóna, je u nás v lednici permanentně alespoň čtvrtka této lahodně sladké zeleniny. Nojo, ale co se slupkama, když je jich tolik? Mé recyklační já se ozvalo a vypátralo, že z melounových slupek se dá vyrobit osvěžující šťáva!


Už jsem ji několikrát vyzkoušela, a i když vypadá trochu nevábně, věřte, že je lahodná a nese v sobě spoustu zdraví prospěšných látek. Věděli jste, že právě slupky jsou na melounu to nejvýživnější? A my je vyhazujeme! Slupky jsou velmi bohatým zdrojem zinku, který je důležitý například při tvorbě inzulínu, zmírňuje deprese, zlepšuje náladu, je významným antioxidantem, urychluje hojení ran, pomáhá předcházet potížím s prostatou, při neplodnosti. Je důležitý pro udržení optimálního množství vitamínu A v krvi a také potřebný pro správnou funkci bílých a červených krvinek! Zinek je minerálem krásy, zlepšuje stav naší pleti má vliv na metabolismus sacharidů, bílkovin a mnoha vitamínů. Zinek = imunita. Tělo jej umí nejlépe využít ve večerních hodinách, nicméně i když si dáte šťávu dopoledne, bude to báječné!

A teď ta šťáva :) Obsahuje velmi malé množství sacharidů, takže skvělá zpráva pro diabetiky, tohle je i pro vás! K odšťavnění můžete použít buď samotné slupky, nebo i s dužninou. Tu já ale raději vždycky sním vcelku :) Dále je možné slupky ještě oloupat od tmavé vnější slupky, šťáva pak nebude tak tmavá a bude chuťově jemnější. Samozřejmě slupky před odšťavněním důkladně omyjte, nikdy nevíte, kde se meloun válel :) Ze slupek čtvrtky středně velkého melounu dostanete přibližně půl litru šťávy.






Ingredience


Postup


TIP: Když tuto šťávu připravuju po někoho, kdo ji ještě nikdy neměl, přidám při odšťavnění i trošku melounu. Šťáva je pak sladší.













Vaše

I.❤


Komentáře